Go west

gambar ihsan dari blog ini.

Hari ini nak makan ala western la kononnya.

Tapi takde lah western sangat cik kiah oii, setakat garlic bread and mushroom soup je. Oh mungkin jugak makaroni cheese.

😛

Ini bukan kes tengok makan dhira buat. Memang sebelum tu dah terniat, tapi tak tercapai hajatku.

Makaroni cheese tu dah biasa buat sebelum nih. Resepi pun dah penah ada kot. Ni garlic spread punya resipi pulak.

Bahan-bahan ( 15 keping )

  • roti france
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar mentega
  • parsley kering secukupnya

Cara-cara

  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  3. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C

Mushroom soup? Beli campbell punya lah.

😛

Advertisements

9 thoughts on “Go west

  1. Apa susah2. Beli je la ready made spread kat supermarket. Tenyeh je kat bread, and then toast. Jadi la garlic bread. Hehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s