Time Off

Seorang kawan tanya, aku ada tak dapat time off dari the husband.

Kurang pasti, aku bertanya time off tu apa?

Dia kata, time off tu tempoh waktu aku atau suami boleh keluar dengan kawan-kawan, catching up, watching movies, do girly stuff tanpa the other half (and in my case, without anak-anaklah kan).

Time tu anak suami jagalah.

Aku pun jawablah, aku tak perlu time off.

Alasannya ada bermacam-macam.

Kami ada kereta masing-masing. Jadi masa weekday boleh buat apa urusan yang perlu. Weekend masa spend dengan keluarga. Quality time le kononnya.

Selain itu, sang suami ada juga keluar lepas waktu pejabat atau weekend. Tapi biasanya aku minta dia bawa anak kalau nak keluar. Kira macam siapa nak keluar dia bawa anak lah.

Dan juga, mungin kerana anak dah besar-besar (kecuali sawda) kami suka keluar berteman. Lain rasanya keluar seorang. Kalau shopping bawa Umar syok, boleh jadi personal assistant. Kritik mana yang perlu.

Dan yang pentingnya, aku rasa aku tak perlukan time off sebab semua kawan-kawan yang berdekatan pun sama je macam aku (lihat semula alasan diatas).

Kalau aku seorang je dapat time off, nak buat girly stuff dengan siapa pula?

😛

Advertisements

4 thoughts on “Time Off

  1. time off or time out.. hmm.. in my case.. both ada kereta masing2.. tapi takde anak.. so kalau kat rumah memang ngadap masing2 jek.. at the same time he has friends yg share same interest.. futsal, karaoke etc.. and me.. nak cari other girlfriend yg se"kufu" dgn ku.. memang takde.. so mostly.. sang hubby lah yg ber-time off.. daku tunggu dia pulang di rumah.. meanwhile.. i do my things.. lipat baju, layan movie or internet surfing.. so.. does that count as one?

  2. tiap org berbeza, kan..menikmati kehidupan.kalau kak jie..uuuhhh…hati tak tenang..dok ingat2 kat anak2 je…mana nk enjoynyakalau g jejalan, sorang ahli je tak de, dah tak kena..mcm tak lengkap je

  3. ya betul kak jie.tapi kadang2 ambik jugak time-off sejam dua. :)itupun kena pastikan semua bekalan buat masa kena tinggal cukup le.kalau tak, jadilah macam kak jie cakap, hati tak senang, mengingatkan orang tersayang,.ahhah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s