the more you give, the more you get back

One of the thing i remember most from the motivational course i went this week is the law of scarcity vs law of abundance.

Aku rasa orang ekonomi ke orang marketing faham la kot apa ke benda nih.

Aku rasa dia ada kena mengena sikit dengan red ocean vs blue ocean la. Tapi sekarang pun ada purple ocean. Macam-macam.

Apakah law of scarcity vs law of abundance?

Aku cerita yang aku faham la ya, law of scarcity kata, kalau kita ada sepotong kek, then kita nak kongsi 2 orang la katakan. Then secara adilnya seetiap seorang dapat separuh. Kalau salah seorang nak lebih, then seorang lagi tu dapat kurang dari separuh. So we have to fight if we want to get more. Yelah, scarcity pun maksudnya inadequate amount kan.

Tapi, law of abundance (abundance means great amount, degree of plentifulness) kata, the Source is great. Kalau satu orang nak lebih, yang satu lagi takkan dapat kurang.

Senang cerita, kalau dalam Islam, Allah is great. Rezeki Allah melata dimuka bumi. Kalau nak apa-apa doa dan minta pada Allah. Kalau orang dapat lebih, kita jangan risau yang orang itu ambil bahagian kita kerana Allah Maha Kaya.

Atau dalam pengertian lain, adakala kita mahukan sesuatu tetapi tak dapat, bukan kerana bahagian kita diambil orang. Tapi mungkin itu bukan rezeki kita. Bukan ditakdirkan untuk kita.

Mungkin juga kita tak cukup berusaha. Atau mungkin juga belum masanya diberi kepada kita.

Satu lagi perkara menarik tentang law of abundance yang aku rasa tak berlawanan dengan ajaran Islam ialah the more you give, the more you get back.

Contohnya, berapa kerap kita kesempitan wang, tapi tak sampai hati bila mak kita kata tak ada duit. Jadi kita hulurlah barang RM10. Tapi kemudian, kita dapat duit dari sumber yang terjangka contohnya kawan kita pulangkan duit yang dia pinjam. Atau duit claim/OT masuk. Atau dapat cek dari nuffnang.😛

Aku selalu jugak terkena macam tu.

Dan kebetulan juga hari ni kak maskinah kongsi url how to set abundance mindset kat facebook.

Interesting betul.

  • Are you short on time? If that’s the case, give away some of your time. Take time to give to others. You don’t have to dedicate 90% of your day to serving others – that’s not what I’m saying. Just find that balance between giving and receiving. Find an organization or a person that you really love and volunteer some of your time. Give your time away.

  • Don’t feel loved? You’ve got to give some before you get some. Give away some hugs. Go out right now and give 5 people you know a big hug. I guarantee right after you do this, you’ll feel great. You’ll feel like a million bucks! Why? Because you feel loved. And you can only feel loved when you give that love to others. Go out right now and hug 5 people!

  • Short on Cash? Give some away. Yes, you heard me right. I’m not saying you should sell the farm, far from it. But you may consider giving money to a charity, giving money to a friend who needs it, or even giving money to a panhandler in the street. Givers gain.

So peeps, the more you give, the more you get back is for real!

3 thoughts on “the more you give, the more you get back

  1. aku cukup percaya, rezeki kita kalau kita kongsikan nikmat dia berganda ganda @ berbaloi baloi…tapi jangan lah dengan mengharapkan dengan kita memberi kita akan terus merasa…!! Tapi lambat laun kita akan senang ajerr…tak pernah rasa kesusahan itu…!!

  2. betul betul betulustaz tu pun cakap gitu.takde la immediately dapat ganjaran kan.at least kalau tak dapat kat dunia, harapannya dapat diakhirat sana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s