How far would you go?

Semalam berborak-borak dengan seseorang. Entah macamana termasuk cerita pasal rumah. Aku tahu dia ada beli rumah dan rumah tu cantik. Pemaju dah siap-siap buat plastered ceiling dan dome dan laminated flooring untuk bilik-bilik.

Aku ada juga tengok rumah tu beberapa bulan lepas. Memang meleleh air liur gak lah.

Bilaku tanya samada dia dah masuk rumah baru, jawapannya belum sebab dalam proses renovation.

Berborak-borak lagi sampailah timbul kos renovation dan harga rumah. Setahu aku biasanya orang markup harga rumah untuk cover renovation cost. Tapi kawan aku ni terpaksa tambah lagi kos harga rumah. Dan untuk renovation, dia buat personal loan. Dia tambah lagi, masak dia nak membayar.

Aku cuma beritahu, takpelah sekurang-kurangnya rumah cantik. Bila balik senang hati. Hehehe.

Ye ke?

Teringat aku entry adiel tempoh hari pasal keputusan untuk beli rumah.

Maklumlah, rumah kan ke hire purchase terbesar for most people. Kalau tak plan, belum hujung bulan poket dah kering.

Betullah tu kan.

Pening juga kepala bila buat keputusan nak beli rumah nih. Itu belum cerita pasal belanja nak masuk rumah semua. Lepas tu, mestilah nak rumah selesa dan cantik.

So i asked myself, how far i would go if i were to own a house?

The answer at the moment?

Life is short. Tepuk dada, tanya selera.

😛

Thank god selera aku kecik je.

6 thoughts on “How far would you go?

  1. yes, beli rumah is the biggest commitment..tp ade gak yg installment keta lg mahal..property normally will appreaciate, but keta mostly will depreciate.ikutlah masing2 punya selera. if u got the right location, bole buat investment.. it's worth it lor..:)..then bile dh untung, baru la bole renovate rumah sendiri bagai nk rak.i think it's not a good idea utk buat renovation rumah guna PL..tp me too x terlepas dari godaan itu and sekarang tgh memujuk diri supaya tdk terjebak!!..parah nanti..apa2pon, ikutlah masing2 punya selera,again.kalau dh PL cuma 2% interest, sebat je la kan..masalahnya int PL selalunya tinggi and flat rate..uish..panjang plak komen aku!!..:P

  2. PL?? ohh aku kang tak mmpu nk byr installment. tu sbb aku tak pindah2 kot even dh 3 taun.. hahaha.. selera tinggi duit ciput.. skang ni tgh belajar terima kenyataan bahawa selera perlula bertepatan dgn duit yg ada.. ala umah ko dh ok la, tinggal tambah sikit2 je.. slowly..kat melaka ni aku tak tau mana right location sbb dh byk sgt umah baru.. tapi area bukit katil ok kot sbb ramai student, staff mmu, utem etc ect.. kalau ko nk beli umah lagi.. meh la beli kat sini2.. byk betul aku tgk umah baru naik… alamak, aku pun komen panjang.. sowi!

  3. nk tambah.. tak cukup pulak tadi..pasal laminated flooring. supposed tingkat atas aku laminated floor tapi kan warranty smpai 15 yeras je. selalunya lambat laun kene tukar. so masa wat perjanjian dulu (pemaju bagi choice nk tiles or laminate) , kitorg dgn rela hati tukar pada tiles sbb takut nnti 15 tahun akan dtg tak sanggup nk kuar duit renovate balik (lagi teruk kalau takde duit time tu).. mmgla cantik laminate ni tapi bersediala menghadapi sebarang kemungkinan kelak…

  4. saya pun dok cari rumah skang. kalau ikutkan keinginan nak rumah double storey, tapi bila balik rumah mak yang baru siap tu… rasa nak single storey plak. senang nak maintain.tapi kat kl ni mana nak cari rumah murah…

  5. kak gjie, setuju dengan apa yang akak tulis tu. saya pun penah gak pike nak buat loan nak renovate rumah, tapi tak jadi sbb laki saya tak bagi.nasib baik.yulie, 15 years tu lama tuh.😛 kat area merlimaupun nak dimajukan jugak. aku dah beli sebijik rumah teres kat merlimau. alhamdulillah so fartak terbeban lagi sbb bagi budak sewa. ddlala, i pun suka double storey tapi wah mengemasnya sakan la nanti.tapi akalu ada maid elok kot beli double storey house,. baru ada privacy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s