Ayam Panggang Pasti Jadi Kak Gjie

aku dah beli oven, maka boleh start projek. Harap-harap menjadi.

ayam bakor

bahan2 nya :-

ayam sekor (kalo 1st time guna ler ayam kecik)
butter -nak guna butter cup buleh tapi sedap guna butter asc ke acs luper.. covernya putih harga dlm rm 8
garam
black papper – tumbuk
black papper ajisho yg plastik warna hitam bukan yg oren tau

cara2nya:-
ayam sekor jangan dipotong2 di basuh dah di tos sampe kering- setengah jam kot
dah kering lumur garam bagi rata
lumur pulak dengan butter tadi sampai rata..dalam2 nye pun sekali
tabur la segala2 pepper tu kat badan ayam tu…buh la kat dalam skali
perap la lagi lama lagi sedap….perap semalaman lg ok..
dah perap masukkan dalam oven kalo ade suhunya lebih kurang 170 masa : 50- sejam
kalo oven masak biskut tu lebih sejam la yang nyata jengok2 la ayam tu supaya x rentung

gravy and mashed potato punya respi sila klik sini.

Notes:Credit to Cik Puan Suzilawati and her friend Husna Khalit for the simple & ‘sure jadik’ resepi!!..

Yang pasti, kalau aku masak, sang suami mesti jilat jari je sebab dia kata “hasbullah dok make aye”.

Kelantan celup.

3 thoughts on “Ayam Panggang Pasti Jadi Kak Gjie

  1. yulie, pehh takpe, jangan ptuihhh ahahhaa.eucy, sebab kau pandai masak sebab tu tak masak macam aku. aku ni mmg ikut gambar bulat2.ahahhaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s