cookie monster

Hari ini sangat sibuk sebab hari ni last day aku masuk office sebelum tahun baru. Bukan pergi cuti pun ,kak non cuma kena outstation je sampai khamis.

:p

Anyway, balik petang tadi tengok sang suami tak ada. keluar dengan budak-budak. Dengar-dengar they were having fun kat stadium bukit serindit. Bersukan la agaknya kot.

Balik dari bersukan, sang suami belikan kerabu. Tapi malangnya kerabu itu tidak bercirikan kelantan langsung. Budu pun tak cukup rasa.

Kena pulak sweet tooth ini terasa nak makan something. Dok cari-cari resepi brownies tapi macam malas nak cairkan coklat apa bagai. Akhirnya akak dok buar cookies sahaja. Nanti esok-esok kalau anak-anak lapar boleh la mengunyah-gynyah biskut akak ni.

Sambil-sambil tu kak non nak menunjuk-nunjuk kat umar mixer baru sebab haritu masa first time pakai dia tak ada kat rumah. Wah seronok la diorang.

Resepi akak guna ni dapat dalam 2 dozen cookies. Masak 3 batches. 1st batch guna chocolate chip, batch kedua guna star sprinkle dan bacth ketiga guna chocolate rice. Hasil kerja tangan anak-anak semuanya bab menghias tu.

Tadi siang ada dok borak dengan yulie, dia cakap mesti masa aku nak testing-testing resepi lebih tricky. Yelah, anak-anak semua dok kerumun. Sorang nak ayak tepung, sorang nak guna mixer, sorang nak pukul telur.

Tapi yang aku paling suka sekali ialah bab semua nak jilat sudu atau cicah tangan dalam batter.

Cute-ness.

🙂

Btw, resepi untuk simpanan akak dimasa hadapan.

BISKUT CHOC CHIP NESTUM MAKLANG
Sumber: Maklang (cari.com.my)

Bahan A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri }
1/2 sudu teh baking powder } diayak bersama
1/2 sudu teh soda bicarbonate }
1 cawan nestum
1 cawan chocolate chip

Bahan B
150 gram majerin/mentega
120 gram gula castor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara-caranya
1. Pukul mentega dan gula sampai kembang dan ringan. Masukkan telur dan esen vanilla.
2. Masukkan chocolate chip dan nestum ke dalam Bahan A, gaul rata dan bolehlah dimasukkan ke dlm Bahan B.
3. Ambil adunan sebesar biji guli, tekan kasi leper sikit dan bakar pada suhu 175?C selama 10-15 minit. Jarakkan adunan sebab biskut ni akan mengembang dua kali ganda.

5 thoughts on “cookie monster

  1. idea wat cookies ni mmg cool! anak2 boleh makan ulang2… nk cari resepi cookies ada kismis la.. ff sukaaa sgt kismis! tq2 bg ideaaa..

  2. kak bina, outstaion gak la. tapi result exam problem gak. well, anything that can goes wrong will go wrong. :)yulie, aku sebolehnya cuba nak libatkan anak2 la kan. itu je hiburan yang aku boleh provide. :)mum2h, sila2 membakar diri so kita sma sama boleh bakar terbakar membakar.MN, bisukut pulek la kan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s