Memerah Susu Menggunakan Tangan

Kak Ed tanya siang tadi,

macamana cara nak pam guna tangan kalau pam yang dia ada rosak.

So, kak ed, saya kongsikan tekniknya disini sebab akak offline pula tiba-tiba. Kalau tak berapa sure, nanti esok kita YM la ya.

Tekniknya dikenali sebagai teknik Marmet. Basically, caranya adalah

1. Basuh tangan dengan bersih.

2. Sediakan bekas yang bersih dan bertutup.

2. Duduk dengan selesa.

3. Urut sekiling payudara untuk merangsang pengeluaran susu.

3. Jika perah payudara kiri, guna tangan kanan.

4. Ampu payudara.

5. Buat pegangan bentuk C. Hanya gunakan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

Gambar atas posisi betul. Yang dibawah posisi jari salah kerana tidak setentang.

6. Letak ibu jari di atas areola, jari telunjuk dan jari tengah di bawah areola (setentang – imagine posisi jam 12 – 6, 3 – 9).

Tolak

7. Tolak tangan ke dalam dada secara serentak. (Meaning, jari-jari ditolak ke arah dalam tanpa mengalihkan posisi jari-jari tadi).

9. Golekkan jari seolah-olah menekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada anda. Ada dua gerakan dilakukan.

Tolak dan golek


Ulang disekeliling areola mengikut arah jam atau lawan jam sehingga payudara kosong.

10. Ulangi langkah secara rythmic. Ulangi tolak+golek, tolak+golek sehingga kilang susu kosong.

11. Putar gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Kedudukan jari sentiasa dalam posisi bertentangan contoh: 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya.

12. Ulang sehingga payudara rasa kosong.

Pastikan Kak Ed TIDAK buat perkara-perkara berikut ya.

1. Menekan dengan kuat dan mengheret jari. Payudara boleh melecet jika ini dilakukan.

2. Menarik-narik puting payudara. Lapisan-lapisan lemak pada areola boleh rosak.

3. Meramas payudara (squeeze). Payudara boleh bengkak dan kilang susu boleh rosak.

7 thoughts on “Memerah Susu Menggunakan Tangan

  1. thanks for the info wawa!!! but i dont know why, i still find it hard to express milk using hand.. bleyla kuar.. tapi kuat ciput2 jek.. huhu… so in the end, i gave up. pakai machine jek senang๐Ÿ™‚. i siap ade spare manual pump in case my electric pump rosak gara2 tak reti express pakai tangan

  2. kak ieka, glad that you find it informative.actually to some it is easier. maybe macam kak ieka dah sangat selesa guna pump that's why it seems manual pumping susah kot. but it is good to know. mana tau pump ada masalah ke, tertinggal parts ke, takde la masalah sangat kan?kak bina, mmg bila setiap kali belajar atau bercerita tentang pam guna tangan teringat kat akak.๐Ÿ™‚

  3. thanks4the info….smlm sy perah guna tgn dgn teknik yg slh pg2rs breast sakit…tengok2bengkak dah…xberani nak pum breast yg bengkak tu…bg anak isap,leganye…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s