Sederhana tetapi meriah

tadi sang suami cakap kat aku,

“tahun ni kita sambut hari raya sederhana jelah”.

kemudian aku sambung,

“sambutan sederhana tetapi meriah”.

Dapat tak? Itu lah ayat suratkhabar masa sambutan perayaan especially zaman-zaman gawat ni, bila penjawat awam tak dapat bonus, bila harga minyak naik masa nak dekat raya, masa subsidi ditarik heheh.

Anyway, akak memang tak kisah pun sambutan sederhana ke whatsoever. Masa mula-mula kawin memang la agak bengang sebab family akak walaupun cuma orang kebanyakan tetapi sambutan hari raya memang besar-besaran.

🙂

Itu ganti, ini tunggu, itu beli, ini baru.

Tapi bila kahwin dengan sang suami ni, eh, macam tak ada apa-apa pun. Lebih-lebih lagi masa tahun kedua kan dah ada Umar, pun tak berapa nak meriah belian masa nak dekat raya. Macam tak ada apa-apa je. Tengok orang lain belum puasa lagi baju anak raya anak dah satu almari.

😛

Anyway, after few years, akak dah paham sangat la dengan suamiku nan seorang itu. Infact, akak pulak la lebih-lebih. Dah berapa tahun dah ni tak tempah baju kurung raya. Ada tak ada pun untuk anak-anak je la sikit, bak kata orang jangan tak ada.

Baguslah juga. Sekurangnya tak adalah berlebih-lebihan dan berlawan-lawanan dengan jiran sebelah.

Yang penting puasa mau cukup dan berkualiti. (still working on it till now).

Ini juga adalah cakap-cakap orang yang mungkin kena kembali bekerja pada hari raya ke-4. Huhu. Tak pernah lagi kena kerja sebelum seminggu cuti beraya.

😉

Ini juga adalah cakap orang yang perlukan capital yang banyak kerana tiba-tiba banyak opportunity datang menimpa.

Alhamdulillah.

6 thoughts on “Sederhana tetapi meriah

  1. ye lah zura, bersederhana uitu lebih baik. akak pun tahun ni mgkin akan bekerja pada hari raya ke 4lps tu sblm raya ke 7 bercuti semula. bg chance pd kengkawan yg nak balik jauh.

  2. i am hoping that hannah's and hamzah's baju raya tahun lepas still fits (which honestly i rasa tak..)..cos itu jek la yg bawak ke sini..and me too bawak baju kurung 2 pasang. rotate la 2 tu nnt masa beraya nanti.suddenly i teringat i bawak bj melayu hubby, tapi tak bawak sampin, songkok and butang baju melayu..hahah..sahle tak berpakai tu nanti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s