Overwhelming housewife

“On the contrary, those who have higher income and
more education do not believe their “going home” will affect their
position in the family. In other words, women in the latter group value
housework, believing taking care of their husbands and raising children
are also an important contribution to society. “

read here for more.  

 No, no, no. 

 

Aku belum menjadi home maker (or home minister, as my SIL said) yet. Cuma dah bercuti raya yang panjang. It was unintentionally. Kebetulan boss merangkap kawan baikku dah bercuti kerana sakit, kemudian kawan baik sorang lagi pun dah start cuti nak balik kelantan, aku pun sama terus sakit nak pergi kerja. Kena pula anak-anak dah mula bercuti, kemudian ada isu nak letak mana semua. Macam biasalah. Isu orang bekerja.

 

Niat asalnya nak cuba-cuba apply, sekali approved. Alhamdulillah. 

Betullah rezeki tu bukan dalam bentuk wang sahaja. Cuti pun rezeki juga. Sebab masih ramai lagi yang masih bekerja sehingga kini. Malahan ada juga yang kena bekerja di pagi raya.

 

Maka, dah bercuti ni banyaklah perancangannya. Uruskan itu, uruskan ini. Dah tu nak kena bawa anak-anak sekali. Makinlah tak sempat nak berfacebook dan berblog bagai. 

 

Tapi aku bersyukur atas nikmat ini. Not complaining at all. 

 

Hari-hari awal aku bercuti tempohari, aku jadi tak keruan. Biasanya, dah penat bekerja, balik rumah aku melepak depan tv sahaja kerjanya. Flipping channel. One after another. Tapi dah cuti panjang ni, takkan nak bawa perangai macam orang penat di officekan? Tentunya duduk dirumah kena la juga kuis sana, kuit sini. 

 

So, spring cleaning it is! Habis berplastik-plastik baju lama yang tak boleh nak bagi siapa-siapa lagi aku kerjakan. They cannot be passed down to anybody because the clothes were all passed down to us. 

 

Dari kakak anak kakak aku yang pertama, dibawa ke anak kedua. Habis anak dia, bagi pada Umar. Umar tak boleh guna, serah pada Hamzah. Bila hamzah dah besar, sawda pun terpaksa juga guna. Masih lagi bajunya nampak elok. Tapi dah berapa orang guna daaa. So dumpster you go. 

 

Baju kurung aku pula, dari zaman matriks sampai ke la ke anak tiga. That was like how many years already? 12 years. Subhanallah.

 

Dan aku pula, dek kerana sangat selesa memakai baju (tak payah gosok), aku masih lagi guna ke pejabat. Outdated pun nasib la. Tapi sekarang aku paksa diri untuk gosok baju. heheh. Kejam terhadap diri sendiri. 

 

Sebab tu elok beli baju murah-murah. Biar cepat rosak. Baru senang berganti. Konsep yang aku apply sekarang ni, satu keluar satu masuk. Bukan almari ya puan-puan. 

 

Kena bagi ruang untuk benda baru, baru boleh menambah. Kalau tak, belilah 10 almari pun, memang tak cukup.

🙂

 

Doakan saya dipermudahkan urusan segalanya ya!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s