Naik Haji

Belum lagi. Baru je daftar haji pagi tadi. Bawa Umar sekali sebab nak dia familiar dengan proses-proses hehehhe.

🙂

Kononnya nak daftar sekeluarga. Sekali akaun encik suami sudah dorman. Dia kena buka akaun baru. Maka aku pun daftar kami anak beranak je dulu le.

Cara nak daftar haji mudah je.

1. Pergi tabung haji atau daftar online.

2. Kalau pergi tabung haji, ambil nombor macam biasa, kemudian bila sampai giliran cakaplah nak daftar haji.

3. Cuma perlu bawa buku akaun dan juga pastikan ada duit RM1,300 (akan kena lock selepas itu) dalam akaun dan juga kena tahu nama penuh bapa.

4. Setelah berjaya mendaftar, kita diletakkan di dalam giliran (queue). Macam aku, gilirannya tahun 2035. Aduh! 25 tahun lagi. Oleh itu jangan lah tunggu wang kita telah mencukupi kos penuh Haji, baru hendak mendaftar! Nanti giliran anda menjadi lewat.
 
Tapi insya allah boleh buat rayuan. Kalau ada rezeki dan juga ada alasan-alasan munasabah dapat la kot.

Kalau nak tahu proses lebih lanjut sehingga confirm semua boleh la rujuk laman web ini.

Tak sabarnya! Encik Suami cepat-cepat buka akaun ya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s