Implanon: the series (for woman only)

Dulu lepas bersalinkan sawda, aku decide untuk guna implanon as birth control.

boleh cek entry pasal implanon disinidisini dan disini.

So as the doc said, i didn’t get my menses for the past 2 years. And aunt flo came visiting early this month. Aku dah siap sakit2 semua bagai masa aunt flo nak datang.

And then it stopped.

And it came again after a week.

And it stopped.

And now it comes again.

Aha!

Again, as the doc said, memang dia ada kesan sampingan. Either tak datang, or datang kerap, or spotting non-stop.

Looking at the bright side, aku tak naik berat badan, takde kesan sampingan pelik-pelik. So like after 2 years of break, aku kena bersyukur banyak-banyaklah kan.

Anyway, as a muslim, irregular menses like this leads to another problem. Nak solat payah. Because need to know which one is period and which is istihadah.

So tadi aku pergi jumpa doktor hanisah again, she said, could be because of dinding rahim menipis, that’s why asyik la bleeding kan.

Dia prescribe mercilon (another birth control pills, with progestrone) to re-adjust the body. Hopefully the bleeding stops. And she predicted that lepas ni either regular menses or dua, tiga bulan baru datang balik.

Makanya tak jadi la keluarkan dulu implanon ni. Next month kena datang cek and then we’ll see.

Puan-puan yang guna implanon, tak perlu cepat-cepat buka. Lagipun kos pemasangannya kan mahal. Unless you ols decide nak get pregnant then that’s another story.

I’ll keep u ols updated, ok.

Note: after two years, baru jumpa semula doktor ni. She’s so slim now, and prettier. Hmm😉

4 thoughts on “Implanon: the series (for woman only)

  1. hari tu kena sekolah dgn gynea psl precautions ni semua…i sbnrnye dok aiming implanon.. tp doc kata menggumukkan… alamak..tapi doc kata can try injection first klau ok means pkai implanon ok sbb the hormon sama…tapi gynea tu kata implanon cuma ada utk setahun.. tak silap i dulu yours if for 3yrs kan?

  2. gynea i pun pakai gak kak dd. tu pasal dia berani recommend semua. and she looked ok, slim melim lagi. i pun baru 54 kg. kira ok apa. and yes, i am using it for 3 years. kat kad tu pun tulis samapi 3 tahun. gynea tu pun cakap tak payah la bukak dulu kalau belum nak mengandung sebab nanti rugi sebab masa masukkan mahal.😉

  3. eh.. tulah its hormon kan so myb depends kat bdn memasing kot kan..klau kt kjmc setahun dlm rm600.. so 3yrs dlm rm1.8k la kan…i pun tgh pikir2 lg ni… nak mkn pil.. cuma ada satu jenis je yg ok utk bfdg moms… takpun back to square one manually kira…tp utk short term ok la long term masalah jgk tu hihihi

  4. eh kak didie, benda alah tu sendiri pun lifespan dia tiga tahun. tang mana dtg kiraan 3 x 600? confuse i. anyway, you can cek kat lppkn kalau nak try jugak. tp itula, boleh start dengan depo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s