Siapa saya?

Nama saya Azurah, ada orang kenal sebagai wawa terutamanya yang sudah berkawan dengan saya dari blog lama strangelycharming,blogspot.com.

Saya sekadar ingin berkongsi rasa, meluah perasaan dan bertukar pandangan.Seorang ibu yang menyokong kekeluargaan kaedah Khalifah, serta penyusuan ibu, babywearing, dan WAHM. Segala yang terbaik untuk anak-anak.

Oleh itu, saya bertukar karier dari seorang Pegawai IT kepada Konsultan Keluarga. Insya Allah, yang terbaik untuk kedua dunia.

Lawati juga blog Brainy Young Caliph serta sudilah menyokong perniagaan saya.

Insya Allah,

21 thoughts on “Siapa saya?

  1. Assalamualaikum Wawa๐Ÿ™‚

    Salam perkenalan, saya ada rumah di Melaka juga, tp skrg ni tgh studi jadi tinggal sementara di Bangi๐Ÿ™‚ InsyaAllah will be back to Melaka in a few years time, doakan success in my study ya..

    just too happy to know somebody in Melaka who are doing things a few years ago only people in KL do.. so Melaka is more interesting now๐Ÿ™‚

    You do have many marvelous educational and bf tools, how interesting! Only maybe later you can categorize them into age groups, so it’s easier for us to choose

    Salam ukhuwwah and see you later๐Ÿ™‚

    Assalamualaikum.

    • waalaikumussalam Khadijah,

      i remember you as one of the mother that fill in the ALIMKids inquiry form> thanks for stopping by and leaving this comment. It comes just at the right time.

      Thank you for your suggestion too. I’ll do it. Insya Allah.

      I pray that you’ll be able to complete your PhD on time and with flying colors. Hope to see you when you and your munchkins are in Melaka.

      Love ya!

  2. Assalamualaikum. i am so happy to find your web!!! alhamdulillah.

    I have a 16 months old son named A’mmar. being here in Australia make me realize how important is an islamic environment for my kid to grow in. it been a bit struggle since we live in a remote area (more redneck, i would say, hehe) to find any islamic source for children. alhamdulillah, there are few islamic stores in Brisbane and Sydney but can’t bare the cost. Alhamdulillah, i found your web and masyaAllah, how interesting is everything in there!!! (will do some purchase soon, :D)

    anyway, keep up the good works and may Allah always bless us with His hidayah. JazakAllah hu khairan…

    • I’m so happy that you find my web beneficial and helping you and your kids.
      And i am even happier that you chose to drop a few words here so that i don’t feel lonely on the net.

      It’s hard to imagine your life over there, but it’s hard to living here in this “islamic country”.

      At least over there, if your child sees any women without hijab or not covering their aurah, you could just explain that they aren’t muslim. But how do we explain the things we see here?

      Things that a muslim shouldn’t do according to the Quran yet still being done?

      So that’s a plus point there for you. And, i was told that it is easier to be a Muslim in negeri matsaleh because when we are here in Malaysia, we tend to take things for granted.

      I hope that everything goes well with you, Ammar and your family. I am glad to be able to help you anytime.

      And please, if you have anything interesting that you found over there and wanted to make available with us in Malaysia, please let me know.

      May Allah gives us reward with whatever we are doing, insya Allah.

      Take care Durrah!

    • Thanks suhaila. sorry lah lambat reply komen. Selalu baca guna bb lepas tu tak reply.๐Ÿ™‚

      yeah i’m glad that i get to know you too. Keep in touch, may this friendship will benefit you, me, our kids and the ummah๐Ÿ™‚

  3. Assalamualaikum Wawa,
    saya nak tanya Wawa tentang breastfeed ni…
    my boy dah umo 3 thn 2 bulan skrg, but still nk menyusu badan lg
    kalau di nursery atau pun saya perlu tinggalkan dia dgn ayahnya, automatik dia pandai menyusu botol…
    tapi kalau saya ada di rumah, ayahnya buatkan susu untuk die pun die wat dek je…
    apa kaedah yg mudah untuk saya stopkan die breastfeed?
    yg tidak memudaratkan, mungkin wawa ada amalkan ayat2 al quran atau wawa ada petua masa stopkan sawda breastfeed dulu?๐Ÿ™‚
    bukan saya tak mensyukuri nikmat susu badan yg Allah berikan, tp umurnya sudah 3 tahun, dah overdue dah ni…tambahan pulak sy sudah kembali bekerja after cuti belajar 2 tahun, letihnya Allah sahaja yg tahu..wawa pun paham kan…
    TQ in advanced yer wawa..

  4. salam. saya berminat utk jadi agen sah dinar kelantan di Johor. Harap dapat bantu saya. terima kasih. tel 010-7985 916.

  5. Salam wawa iam married to a Melaka guy for 25 yrs alhamdulillah and insya’allah intend to retire in melaka. I have this idea of starting a transit or a kindygarten school by any chance do you any ideas about this markets demand….. Another thing is this ramadhan i thought of selling kerepek ubi,keledek,keladi,pisang n sukun .do u know any good suppliers:] Wawa u could also reache me at 017-3834024.

    • Masya Allah, 25 years?

      I envy you Puan Noorizah.๐Ÿ™‚

      Anyway, there are a few suppliers in Serkam area if i am not mistaken. Or maybe you can go to this one shop just beside the main road in Pulai Area (Mama Food Industries), nearby a Sekolah Cina. There are lots of kerepek and keropok and i suppose they do supply to others too.

      Good luck!

    • Salam Puan Noorizah, i’ve MMS-ed you a picture (label pengeluar rempeyek yang sangat sedap pada tekak saya). Harap puan dapat terima MMS tersebut.

  6. Salam Wawa,

    Selamat berkenalan. Saya suka dgn blog Wawa ni sebab banyak informasi mengenai pendidikan anak anak yang saya boleh belajar. Suka juga dgn cara Wawa treat anak- anak. Saya cuba untuk implement kan pada anak anak saya juga since my kids pun lebih kurang baya anak- anak wawa.

    Saya tertarik dengan buku yang Wawa gunakan untuk ajar anak Wawa iaitu Read dan Easy!Metode Mudah untuk Menhafal Al Quran. Boleh tahu penerbit dan kat mana boleh dapatkan buku-buku tersebut?

    • Sorry puan, lambar reply. Saya fikirkan sudah balas tempoh hari, rupanya niat sahaja.

      Saya ada menjual buku-buku teesebut di eStore Brainy Young Caliph (BYC). Namun kini buku ini outbof stock. Insya Allah ditambah stok pada pertengahan Julai.

      Puan boleh subscribe blog BYC di http://byc.com.my atau Like facebook fanpage di http://facebook.com/byc.com.my untuk maklumat terkini.

      Semoga kita sama-sama mendapat manfaat, Insya Allah.

  7. Salam Wawa,

    Selamat berkenalan. Saya suka dgn blog Wawa ni sebab banyak informasi mengenai pendidikan anak anak yang saya boleh belajar. Suka juga dgn cara Wawa treat anak- anak. Saya cuba untuk implement kan pada anak anak saya juga since my kids pun lebih kurang baya anak- anak wawa.

    Saya tertarik dengan buku yang Wawa gunakan untuk ajar anak Wawa iaitu Read dan Easy!Metode Mudah untuk Menhafal Al Quran. Boleh tahu penerbit dan kat mana boleh dapatkan buku-buku tersebut?

    • Assalamualaikum CIk Puan Azizan,

      terima kasih kerana mengambil masa puan meninggalkan komen di blog saya. Alhamdulillah, banyak lagi yang saya perlu pelajari dan kerana itu saya menulis diblog ini supaya dapat berkenalan dengan ibu-ibu dan sahabat-sahabat seperti puan. :))

      Kita punya anak yang hampir sebaya, jadi tentu banyak perkara yang sama-sama kita lalui dan boleh dikongsi kan. Jadi janganlah segan meninggalkan komen2 lagi selepas ini. Atau boleh juga add saya di facebook azurahanuar atau brainy young caliph. :))

      Untuk buku Read dan Easy! Metode Mudah untuk Menghafal Al-Quran boleh didapati di e-store saya. Puan boleh layari http://byc.com.my untuk menyemak katalog atau LIKE fanpage http://facebook.com.my/byc.com.my untuk mengetahui maklumat terkini serta perkongsian link yang bermanfaat untuk kita. :))

      Jumpa disana ya.

  8. assalamualaikum..salam kenal dari saya..semoga saya dapat mencari lebih banyak ilmu bila selalu singgah ke blog akak ni..insyaAllah..saya juga breastfeed my baby..cuma bab babywearing tu, tak dapat nank buat betul2..

    • thanks for leaving this comment.๐Ÿ™‚ Lama juga blog ni ditinggalkan, sebabnya sibuk dengan kehidupan sekarang. Saya pun masih ada banyak lagi perkara yang hendak dipelajari. And ohh how i miss babywearing. Glad that we have lots in common.๐Ÿ™‚ Eid Mubarak, bardboo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s